ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta FODMAP: na czym polega?

Ten rodzaj diety od pewnego czasu zyskuje na popularności, ale nie jest to kolejna moda na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów. To pomoc dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego – przypadłość, która dotyka aż 10-15% populacji na całym świecie (wg danych Międzynarodowej Fundacji na rzecz Funkcjonalnych Zaburzeń Żołądkowo-Jelitowych ).

Czym jest FODMAP

Zespół jelita drażliwego to podły przeciwnik. Jest to przewlekła choroba przewodu pokarmowego charakteryzująca się bólami brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżnień. W dodatku jej pierwotna przyczyna nadal nie jest znana.

Naukowcy z Monash University odkryli jednak, że przy tym schorzeniu pomocna okazuje się dieta o małej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów: oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli – alkoholi cukrowych (ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – w skrócie FODMAP). Należą do nich m.in. fruktoza, laktoza, fruktany i alkohole cukrowe (to np. sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol czy ksylitol).

Produkty bogate w węglowodany łatwo fermentujące, słabo wchłaniane i o wysokim działaniu osmotycznym, a więc takim, które powoduje przechodzenie zwiększonej ilości wody do światła jelit, mogą nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. Przechodzą w niezmienionej postaci do jelita i powodują nagromadzenie płynów w jego świetle, co skutkuje przyspieszeniem motoryki jelit. Po przejściu do jelita grubego ulegają fermentacji bakteryjnej, przy dużej produkcji dwutlenku węgla i wodoru, co prowadzi do bólu brzucha, przelewania, a także biegunek, zaparć i wzdęć.

Jak wygląda dieta w zespole jelita drażliwego

Dobra wiadomość jest taka, że tej diety nie trzeba stosować przez całe życie. Dieta FODMAP składa się z trzech etapów:

ETAP 1

Polega na eliminacji produktów zawierających dużo FODMAP i trwa zazwyczaj od 4 do 8 tygodni. W tym czasie powinny ustać przykre objawy towarzyszące zespołowi jelita drażliwego.

ETAP 2

Stopniowo rozszerzamy dietę o produkty zawierające więcej FODMAP. Nie wszystkie z nich muszą wywoływać niepożądane reakcje, czasem może to być jedynie kilka z nich. Dlatego po kolei, przez okres 3 dni, sprawdzamy po jednym produkcie zawierającym dużo FODMAP. Po tym czasie odstawiamy go i testujemy kolejny.

ETAP 3

Sprawdzamy jak reagujemy na wprowadzenie do diety większej ilości produktów FODMAP, na które dobrze reagowaliśmy w fazie 2. W licznych przypadkach ludzie mogą na nowo wprowadzić wiele produktów bogatych w węglowodany łatwo fermentujące i nie odczuwają przykrych efektów.

Poniżej przedstawiamy ściągę z produktami, których należy unikać przechodząc na dietę FODMAP i tymi, które są bezpieczne. Należy też pamiętać o uważnym czytaniu etykiet produktów gotowych, ponieważ wiele z nich zawiera m.in. cebulę, czosnek czy słodziki.

Kliknij na zdjęcie, aby pobrać wersję PDF do druku:

Napisz komentarz