PRZEPISY

By tłusty czwartek nie był za tłusty

W powietrzu czuć już tłusty czwartek. 🙂 I nawet jeśli na co dzień nie jesz pączków, to w ten dzień trudno ich uniknąć. „Oj tam dieta, dzisiaj się nie liczy…” – najprawdopodobniej w ten czwartek usłyszysz to zdanie co najmniej kilka razy.  Sprawdźmy więc, ile kalorii i tłuszczu kryje się w pączkach lub faworkach oraz jak przygotować ich zdrowsze wersje.

Jeden średni pączek waży ok 70-80 g i zawiera 30 g tłuszczu, 20 g węglowodanów oraz 3 g białka. Podobnie jest z faworkami – jedna porcja to ok. 50 g i ma 330 kcal, 30 g tłuszczu, 17 g węglowodanów oraz 2 g białka.

Rodzaje pączków i ich kaloryczność *:

  • tradycyjny – polski:
    • z lukrem: ok. 350 kcal
    • z różą i cukrem pudrem: ok. 290 kcal
    • z budyniem: ok. 300 kcal
  • amerykański: ok. 250-300 kcal
  • wiedeński: ok. 230-350 kcal
  • angielski: ok. 250 kcal
  • hiszpański churro: ok. 120 kcal
  • francuski: ok. 160 kcal
  • holenderski: ok. 200-250 kcal
  • włoski bambolini: ok. 280 kcal
  • turecki kokma: ok. 140 kcal
  • włoski zeppol: ok. 200-400 kcal
  • berliński: ok .290 kcal
  • izraelski: ok 150 kcal

* w zależności od wielkości, sposobu smażenia oraz nadzienia

pączek kalorie

Jeśli dbacie o linię, wypróbujcie nasze przepisy na zdrowsze wersje tych tradycyjnych słodkości:

dietetyczne faworki przepis

dietetyczne pączki przepis

Napisz komentarz