ZDROWE ODŻYWIANIE

Diety wysokotłuszczowe – dlaczego mówię zdecydowanie NIE

Osoby walczące z nadwagą lub otyłością często szukają diety, która nie będzie bardzo restrykcyjna ilościowo, a pozwoli na utratę niechcianych kilogramów. Stąd tak duże zainteresowanie dietami Kwaśniewskiego, South Beach i Atkinsa.

Jak wpływa na nas znaczne ograniczenie węglowodanów

Niska podaż węglowodanów w stosunku do tłuszczy prowadzi do wystąpienia szeregu skutków metabolicznych, które prowadzą do utraty masy ciała. Dochodzi do zablokowania utlenienia kwasów tłuszczowych i kompensacyjnego utworzenia ciał ketonowych (aceton, acetooctan, beta-hydroksymaślan). Związki te uruchamiają w organizmie szereg zmian, m.in. wpływają na regulację przyjmowania pokarmu, prowadzą do powstania kwasicy ketonowej, stresu oksydacyjnego, zmian psychofizycznych i in. Wysokie spożycie tłuszczu prowadzi do wzmożonego wydzielania hormonu o silnym działaniu anorektycznym, który wpływa na czynność motoryczną przewodu pokarmowego. Co więcej, ciała ketonowe mogą wpływać hamująco na ośrodek głodu. Nasilony katabolizm białek prowadzi do zwiększonej termogenezy, co również może przyczynić się do hamowania łaknienia.

Utrata masy mięśni, a nie tkanki tłuszczowej

Ograniczenie spożycia węglowodanów prowadzi do zaburzeń w wykorzystaniu glukozy, jako materiału energetycznego, przez mięśnie poprzez hamowanie syntezy enzymu, który transportuje glukozę do komórek mięśniowych. Zwiększa to dostępność glukozy, ważnego materiału energetycznego dla mózgu i czerwonych krwinek. Szybki spadek masy ciała podczas stosowania diet ketogennych spowodowany jest również obniżeniem rezerw glikogenu, a efekt ten potęguje obniżenie zawartości wody w organizmie z nim związanej (1g glikogenu wiąże 4g wody). By utrzymać stężenie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie dochodzi do nasilenia tworzenia glukozy ze związków niewęglowodanowych, w tym białek. W ten sposób dochodzi do rozpadu białek organizmu i zwiększonego wydalania związków azotowych przez nerki, które – aby utrzymać stężenie wydalanych związków na stałym poziomie – będą wydalać zwiększone ilości wody.

Nasilenie katabolizmu białek ustrojowych w celu wytworzenia glukozy prowadzi do spadku masy ciała. Należy jednak mieć na uwadze, iż to nie masa tkanki tłuszczowej ulegnie obniżeniu, lecz masa mięśni!!!

Powiedzmy więc naszym wujkom/ braciom, którzy chwalą sobie ten sposób odchudzania, że powinni zastanowić się mocno nad konsekwencjami jej stosowania.

Napisz komentarz