Skip to content Skip to footer

Surówka z selera korzeniowego

Korzeń selera to w polskiej kuchni głównie składnik rosołu i tradycyjnej sałatki jarzynowej. A warto jeść go częściej.

Zawiera m.in.:

  •  mnóstwo witaminy C wspomagającej odporność
  • substancje o działaniu antystresowym
  • przeciwutleniacze 

A dodatkowo przyspiesza metabolizm, spowalnia wchłanianie tłuszczów i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.

Wypróbujcie więc ten prosty przepis na pyszną surówkę z selera, która świetnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do obiadu. 

Składniki:

1 PORCJA | 250 KCAL

  • 1 seler
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżki musztardy
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Orzechy lekko pokruszyć i wymieszać z selerem.
  3. Z oliwy, jogurtu, musztardy zrobić sos. Wymieszać i posypać koperkiem.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź