ZDROWE ODŻYWIANIE

Czy tofu może dobrze zastąpić twaróg?

Tofu to jeden z najbardziej popularnych produktów w diecie wegańskiej, ale oczywiście sięgają po niego także mięso- i nabiałożercy. Czy może on z powodzeniem zastępować tradycyjny twaróg i kto powinien go raczej unikać?

 

Czym jest tofu?

Tofu to sprasowany twaróg otrzymywany z mleka sojowego. Sam w zasadzie nie ma smaku, za to przejmuje smak dodatków, z którymi go spożywamy. A możliwości jego wykorzystania jest mnóstwo -od podsmażanych kostek w stir-fry, po tofurnik (a więc odpowiednik sernika) i tofucznicę (czyli wegańską wersję jajecznicy).

 

Tofu a twaróg

Czy tofu jest zdrowe? Ta wegańska wersja twarogu jest dobrą propozycją dla osób z alergią i nietolerancją laktozy. Zawiera on nieco mniej kalorii niż tradycyjny twaróg,  ale także mniejszą ilość białka, natomiast więcej wapnia, żelaza i potasu. Jako produkt dla wegan jest dowodem na to, że taką dietę eliminacyjną można zbilansować, trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić. 🙂

tofu a twaróg

Nie dla wszystkich

Niektóre badania wykazują, że tofu może przyczyniać się do rozwoju raka piersi, ale nie są to dane jednoznacznie potwierdzone. Natomiast warto wiedzieć, że soja, z której produkowany jest ten wegański twaróg, jest warzywem silnie uczulającym, dlatego alergicy powinni na niego uważać. Nie jest ono także zalecane małym dzieciom. Wysokie spożycie produktów sojowych może również negatywnie wpływać na pracę tarczycy, ze względu na zawartość związków goitrogenicznych, stanowiących blokery hormonów tarczy. Z tego powodu nie należy ich jeść codziennie i w dużych ilościach.


Napisz komentarz