ODCHUDZANIE

Zdrowa dieta przy niskim budżecie – czy to w ogóle możliwe?

Te wszystkie zdjęcia w Internecie przedstawiające pięknie wyglądające dania z egzotycznie brzmiącymi składnikami, celebrytki zachwalające algi, jagody goji, cudowne herbatki itp, bez których podobno czeka Cię tylko rak i nadwaga… Zdrowa dieta zdaje się kosztować fortunę, a wielu z nas zna zdecydowanie przyjemniejsze sposoby na wydawanie pieniędzy niż wizyta w spożywczym. Dlatego dziś pokazujemy kilka sposobów, dzięki którym odczarujemy złudzenie, że szczupli i zdrowi mogą być jedynie milionerzy.

Superfoods nie zawsze warte swojej ceny

Bataty, jagody goji, olej kokosowy – te „superfoods” to już „nieodłączne” elementy zdrowej diety, lansowane w mediach. Prawda jest jednak taka, że sława wielu z nich to jedynie wynik działań marketinowych. Choć uwielbiamy bataty, to wcale nie są zdrowsze niż zwykłe ziemniaki – mimo, że kosztują kilkukrotnie więcej (więcej: link), a olej kokosowy nie jest wybitnie lepszy do smażenia niż smalec (więcej: link).

Zobacz, które jeszcze produkty napakowane zdrowymi składnikami możesz spokojnie zastąpić tańszymi odpowiednikami:

zamienniki popularnych superfoods

Jedz kasze

Kasze wracają do łask w naszych kuchniach. Dania z ich wykorzystaniem wcale nie muszą ograniczać się do gulaszu i bezsmakowej papki. Wprost przeciwnie – ten produkt daje ogromne możliwości kulinarne – od placków, przez potrawy typu stir-fry i kaszotta, aż po desery. Wcale nie musimy skupiać się jedynie na drogim dzikim, pełnoziarnistym lub czarnym ryżu – kasze są o wiele tańszym źródłem dobrych węglowodanów i składników mineralnych. Warto więc jeść je na co dzień.

 

Jedz sezonowo

Warzywa i owoce kupowane w sezonie są nie tylko najsmaczniejsze i najzdrowsze, ale także najtańsze. Nie ma więc sensu przepłacać za bezsmakowe pomidory i truskawki kupowane w grudniu. Zajrzyj do naszego kalendarza sezonowości, aby wiedzieć, kiedy najlepiej jeść poszczególne warzywa i owoce: LINK.

 

Mniej mięsa, więcej strączków

Dobrej jakości mięso rzeczywiście jest drogie. Jednak mięsa nie powinniśmy jeść zbyt często. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jego średnie spożycie na świecie to ok. 800 g tygodniowo, a w Polsce – 1300 g. To prawie dwa razy więcej niż zalecana norma. Uczeni wskazują, że nadmierne spożycie mięsa między innymi zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

W Polsce króluje przekonanie, że obiad bez mięsa to nie obiad. Lepiej jednak kupować go mniej, a dobrej jakości. Zapotrzebowanie na białko możesz uzupełniać jedząc stosunkowo tanie warzywa strączkowe, które zapewnią Ci uczucie sytości, a także potrzebne witaminy i minerały.

Piecz własny chleb

Pieczywo dostępne w marketach jest zazwyczaj napakowane chemią i zawiera mnóstwo prostych węglowodanów. Natomiast dobrej jakości sklepowe chleby pełnoziarniste kosztują czasem tyle, co danie obiadowe w tańszej restauracji.

Zrobienie własnego chleba na zakwasie, choć potrzebuje kilku godzin, by wyrosło, angażuje Cię zaledwie przez kilkanaście minut, aby wymieszać składniki ciasta. Możesz do niego dodać zdrowe rodzaje mąki, a także mnóstwo ziaren, dzięki czemu otrzymasz sycące, pełne błonnika pieczywo, które w dodatku nie straci świeżości po jednym dniu.

 

Kupuj online

Wiemy, że na myśl o kupowaniu żywności przez Internet wiele osób reaguje mniej więcej tak: „Yyyy… ale że jak? Rozumiem telewizor czy książki, ale jedzenie?” W przypadku produktów suchych, o długiej przydatności do spożycia, naprawdę warto przejrzeć oferty sklepów internetowych, ponieważ można je nabyć nawet kilkadziesiąt procent taniej niż w sklepach stacjonarnych.

 

Planuj posiłki i gotuj w domu

Brak czasu to jedna z najczęstszych wymówek od zdrowej diety, jaką słyszymy. Zazwyczaj osoby trafiające do nas uważają, że przygotowanie zdrowej potrawy wymaga dużo czasu, więc zamawiają gotowe dania. OK, pieczenia chleba jest czasochłonne, ale wystarczy zajrzeć na nasze profile na Instagramie czy Facebooku, żeby przekonać się, że większość prezentowanych przez nas zbilansowanych dań przyrządzisz w maksymalnie pół godziny, a czasem nawet 15 minut. Do większości z nich wykorzystujemy niedrogie składniki.

Planuj posiłki na kilka dni do przodu i gdy to możliwe, przygotowuj porcje na minimum dwa dni. W ten sposób unikniesz marnowania składników, a co za tym idzie – pieniędzy.

Oczywiście istnieją zdrowe produkty, na które „przeciętny Kowalski” nie może sobie pozwolić. Ale to wcale nie znaczy, że bez nich nie da się prowadzić odpowiedniej diety. Wystarczy odrobina pracy w kuchni i wiedza, które składniki wybierać.

Napisz komentarz