Skip to content Skip to footer

Zupa curry z krewetkami

Na zimowy obiad nie ma nic lepszego od talerza rozgrzewającej zupy. Obok kremowej, warzywnej zupy curry, wersja z krewetkami w azjatyckim stylu jest jedną z naszych ulubionych. W tym przypadku zupa to jednak pewne niedopowiedzenie, bo jest tak sycąca, że może stanowić danie główne.

Składniki

4 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 460 kcal

  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 300 g obranych i oczyszczonych krewetek
  • 750 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 160 g makaronu mie lub ramen
  • 1 por (biała część)
  • 160 g mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki dobrej jakości czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie

  1. Imbir obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić na półplasterki, a pora na talarki. Marchewki obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić wzdłuż na cienkie paski.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić do niego cebulę oraz pora. Warzywa zeszklić i dodać cukinię oraz imbir. Chwilę smażyć i dodać czosnek. Dodać pastę curry (w ilości zależnej od upodobań dot. ostrości).
  3. Dolać bulion i zagotować.
  4. Dołożyć krewetki. Całość gotować jeszcze ok. 5 min – surowe krewetki powinny zrobić się różowe. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
  5. Po upływie 5 min do zupy dołożyć mleko kokosowe, gotować jeszcze ok. 1 min i w razie potrzeby doprawić dodatkowo pastą curry.
  6. Makaron rozdzielić na 4 talerze, zalać zupą i posypać sezamem.

    Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

zupa curry z krewetkami _ dietetyk online
zupa curry z krewetkami

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź