Skip to content Skip to footer

Chłodnik gazpacho

W upały jedną z naszych ulubionych opcji na lunch lub obiad są chłodniki. Przynoszą orzeźwienie, są lekkie, a jednocześnie sycące, bo zawierają mnóstwo warzyw. A skoro mamy sezon na aromatyczne pomidory, to aż szkoda nie zrobić z nich hiszpańskiego chłodnika gazpacho. Z gazpacho jak z rosołem – tę zupę w każdym domu robi się trochę inaczej, a oto nasza ulubiona wersja.

Składniki

2 PORCJE 

  • 500 g dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 0,5 cebuli
  • 0,3 ogórka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kromki chleba żytniego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • pieprz sól

Przygotowanie

  1. Skórkę pomidorów naciąć na krzyż, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Po około minucie wylać wodę i zdjąć skórę z warzyw.
  2. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Ogórka obrać. Paprykę, ogórka i cebulę pokroić w cząstki. Odłożyć po jednej cząstce z każdego z warzyw i pokroić je w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Wszystkie warzywa (poza tymi pokrojonymi w kostkę) i chleb umieścić w blenderze, zblendować na gładką masę, doprawić oliwą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Zupę włożyć do lodówki i mocno schłodzić. Podawać w miseczkach, posypać  odłożonymi wcześniej, pokrojonymi w kostkę warzyw. 

Zostaw komentarz

0