W upały jedną z naszych ulubionych opcji na lunch lub obiad są chłodniki. Przynoszą orzeźwienie, są lekkie, a jednocześnie sycące, bo zawierają mnóstwo warzyw. A skoro mamy sezon na aromatyczne pomidory, to aż szkoda nie zrobić z nich hiszpańskiego chłodnika gazpacho. Z gazpacho jak z rosołem – tę zupę w każdym domu robi się trochę inaczej, a oto nasza ulubiona wersja.
Składniki
2 PORCJE
- 500 g dojrzałych, mięsistych pomidorów
- 0,5 cebuli
- 0,3 ogórka
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 kromki chleba żytniego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- pieprz sól
Przygotowanie
- Skórkę pomidorów naciąć na krzyż, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Po około minucie wylać wodę i zdjąć skórę z warzyw.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne. Ogórka obrać. Paprykę, ogórka i cebulę pokroić w cząstki. Odłożyć po jednej cząstce z każdego z warzyw i pokroić je w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie warzywa (poza tymi pokrojonymi w kostkę) i chleb umieścić w blenderze, zblendować na gładką masę, doprawić oliwą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Zupę włożyć do lodówki i mocno schłodzić. Podawać w miseczkach, posypać odłożonymi wcześniej, pokrojonymi w kostkę warzyw.