Go Back
zdrowe przepisy: makaron udon z boczniakami i szparagami

Smażony makaron udon ze szparagami i boczniakami

Szybki, zdrowy obiad bez mięsa w azjatyckim stylu
Danie dania główne
Rodzaj dania dania z makaronem, wege
porcje 2 porcje
Kalorie 325 kcal

Składniki
  

  • 200 g świeżego makaronu udon
  • 200 g boczniaków
  • 6 szparagów
  • 0,5 papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miod
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie
 

  • Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę pokroić w piórka, paprykę i grzyby w paski. Od szparagów odłamać zdrewniałe końcówki i pozotałe części pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obrać, posiekać.
  • Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek, imbir, grzyby i szparagi. Gdy grzyby zaczną brązowieć, dodać paprykę. Podsmażać, aż grzyby się zezłocą, a szparagi zmiękną.
  • W miseczce wymieszać miód, ocet, sos sojowy i kilka łyżek wody. Wlać do warzyw, dołożyć ugotowany makaron, wymieszać.
Słowa kluczowe bez mięsa, boczniaki, obiad, szparagi, udon