Zupa szparagowa z fetą
Krótki sezon na szparagi warto wykorzystać w pełni - może tym razem taka pyszna zupa?
Danie zupy
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 340 kcal
- 10 szparagów
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki koperku
- 60 g sera feta
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- kurkuma, pieprz
Oliwę i masło podgrzać, podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać czosnek.
Wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10-15 min do miękkości ziemniaków.
Dodać pieprz i kurkumę.
Odłamać twarde końcówki szparagów, łodygi pokroić. Dodać do zupy i podgotować 2-3 min.
Gotową zupę zabielić jogurtem, dodać kostki fety. Posypać koperkiem.
Słowa kluczowe obiad, szparagi, zupa