Go Back
dieta przepisy - zupa szparagowa

Zupa szparagowa z fetą

Krótki sezon na szparagi warto wykorzystać w pełni - może tym razem taka pyszna zupa?
Danie zupy
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 340 kcal

Składniki
  

  • 10 szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koperku
  • 60 g sera feta
  • 2 łyżki  jogurtu greckiego
  • kurkuma, pieprz

Przygotowanie
 

  • Oliwę i masło podgrzać, podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać czosnek.
  • Wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10-15 min do miękkości ziemniaków.
  • Dodać pieprz i kurkumę.
  • Odłamać twarde końcówki szparagów, łodygi pokroić. Dodać do zupy i podgotować 2-3 min.
  • Gotową zupę zabielić jogurtem, dodać kostki fety. Posypać koperkiem.
Słowa kluczowe obiad, szparagi, zupa