Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Placki z kaszy gryczanej z kurkami
Placki gryczane z sosem kurkowym to pyszny i zdrowy pomysł na kolację lub obiad. Sycący i pożywny posiłek.
Wydrukuj przepis
Zapisz na Pintereście
Danie
dania główne
Rodzaj dania
wege
porcje
2
porcje
Kalorie
500
kcal
Składniki
PLACKI
100
g
kaszy gryczanej
2
szt
jajek
2
łyżki
mąki
2
łyżki
startego parmezanu
1
łyżka
oleju
sól, pieprz, kurkuma
SOS
200
g
kurek
3
łyżki
jogurtu naturalnego
0,5
szt
cebuli
1
ząbek
czosnku
1
łyżeczka
musztardy
1
łyżeczka
masła
2
łyżki
natki pietruszki lub szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić, dodać pozostałe składniki placków. Masa powinna się kleić.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto, formując placki i usmażyć na rumiano.
Kurki oczyścić, duże pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
Na patelni roztopić masło, wrzucić czosnek i cebulę. Dodać kurki. Podsmażać, aż będą miękkie i rumiane.
Dodać jogurt i musztardę oraz kilka łyżek wody. Wymieszać, posypać natką, doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać placki.
Słowa kluczowe
grzyby, kasza gryczana, kurki, placki