Fasolka po meksykańsku
Przepis na zdrowy obiad bez mięsa - w sam raz na chłodniejsze dni.
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 430 kcal
- 200 g fasoli czerwonej
- 100 g ryżu brązowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 papryka
- przyprawy: kumin, nasiona kolendry, sól, pieprz, oregano
W garnku podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i nasiona kolendry.
Dodać pokrojoną marchew i paprykę, doprawić (sól, pieprz, oregano, kumin, kolendra), wymieszać i podsmażać.
Dodać koncentrat i zalać wodą (ok. 100-200 ml). Dołożyć fasolę wraz z zalewą i wymieszać.
Gotować całość przez około 20 minut. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać z ryżem.
Słowa kluczowe bez mięsa, fasola