Go Back
zdrowe przepisy na obiad: fasolka po meksykańsku

Fasolka po meksykańsku

Przepis na zdrowy obiad bez mięsa - w sam raz na chłodniejsze dni.
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 430 kcal

Składniki
  

  • 200 g fasoli czerwonej
  • 100 g ryżu brązowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 papryka
  • przyprawy: kumin, nasiona kolendry, sól, pieprz, oregano

Przygotowanie
 

  • W garnku podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i nasiona kolendry.
  • Dodać pokrojoną marchew i paprykę, doprawić (sól, pieprz, oregano, kumin, kolendra), wymieszać i podsmażać.
  • Dodać koncentrat i zalać wodą (ok. 100-200 ml). Dołożyć fasolę wraz z zalewą i wymieszać.
  • Gotować całość przez około 20 minut. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać z ryżem.
Słowa kluczowe bez mięsa, fasola