Go Back
blog dietetyczny - kapuśniak przepis

Kapuśniak

Danie zupy
porcje 2 porcje
Kalorie 196 kcal

Składniki
  

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 szklanki kapusty kiszonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Przygotowanie
 

  • Kapustę drobno posiekać. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować ok. 15 – 20 minut.
  • Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić.
  • Gdy kapusta będzie gotowa, odcedzić ją i zalać bulionem. Wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę (można też dodać koncentrat pomidorowy). Wymieszać.
  • Gotować ok. 15 – 20 minut. Doprawić do smaku.
Słowa kluczowe kapusta, kuchnia polska, zupa