Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Kapuśniak
Wydrukuj przepis
Zapisz na Pintereście
Danie
zupy
porcje
2
porcje
Kalorie
196
kcal
Składniki
1
cebula
1
marchewka
1
pietruszka
4
szklanki
bulionu
2
szklanki
kapusty kiszonej
1
łyżka
oleju rzepakowego
2
ziemniaki
0,5
łyżeczki
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Kapustę drobno posiekać. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować ok. 15 – 20 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić.
Gdy kapusta będzie gotowa, odcedzić ją i zalać bulionem. Wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę (można też dodać koncentrat pomidorowy). Wymieszać.
Gotować ok. 15 – 20 minut. Doprawić do smaku.
Słowa kluczowe
kapusta, kuchnia polska, zupa