Go Back
dietetyczne przepisy - sałatka z dynią fetą i soczewicą

Sałatka na ciepło z dynią, fetą i soczewicą

Zdrowy przepis na sałatkę na ciepło - na kolację lub lunch na jesień i zimę
Danie sałatki
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 200 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 80 g sera feta
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g zielonej soczewicy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • opcjonalnie: świeża mięta do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Soczewicę namoczyć przez 30 min i ugotować do miękkości.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Dynię rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pieprzem cayenne i papryką. Pomiędzy kawałki dyni wrzucić całe ząbki czosnku w łupinach. Upiec do miękkości.
  • Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zalać octem balsamicznym, dodać kilka łyżek wody i poddusić do miękkości.
  • Czosnek wycisnąć z łupin.
  • Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Słowa kluczowe dynia, feta, kolacja, sałatka