Zapiekanka z kaszy gryczanej, szparagów, pieczarek, kiełbasy i cukinii
Przepisy ze szparagami? Oto zdrowy, prosty i pyszny obiad gotowy w kilka chwil.
Danie dania główne
Rodzaj dania dania z kaszą
- 1 cukinia
- 400 g pieczarek
- 8 szparagów
- 1 cebula
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 150 g kiełbasy podsuszanej
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 6 łyżek tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Kiełbasę, cukinię i pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kiełbasę oraz warzywa.
Składniki z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, wsypujemy suchą kaszę, pokrojone szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałe końcówki).
Mieszamy, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie zalewamy bulionem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 minut - kasza powinna wchłonąć cały bulion. W międzyczasie, po ok. 10 minutach, posypujemy startym serem.
Słowa kluczowe kasza, kasza gryczana, pieczarki, szparagi, zapiekanka