Go Back
Zapiekanka z kaszą gryczaną, szparagami, pieczarkami i kiełbasą – zdrowy wiosenny obiad na talerzu

Zapiekanka z kaszy gryczanej, szparagów, pieczarek, kiełbasy i cukinii

Przepisy ze szparagami? Oto zdrowy, prosty i pyszny obiad gotowy w kilka chwil.
Danie dania główne
Rodzaj dania dania z kaszą
porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 cukinia
  • 400 g pieczarek
  • 8 szparagów
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 150 g kiełbasy podsuszanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
 

  • Kiełbasę, cukinię i pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kiełbasę oraz warzywa.
  • Składniki z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, wsypujemy suchą kaszę, pokrojone szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałe końcówki).
  • Mieszamy, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie zalewamy bulionem.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 minut - kasza powinna wchłonąć cały bulion. W międzyczasie, po ok. 10 minutach, posypujemy startym serem.
Słowa kluczowe kasza, kasza gryczana, pieczarki, szparagi, zapiekanka