W misce wymieszać 1 łyżkę oleju, kurkumę, 0,25 szklanki mleka lub jogurtu, paprykę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Mięso piec ok. 30 min w zakrytym naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę smażyć, mieszając. Dosypać mąkę, mieszać.
Dolać bulion, mieszając, aby całość połączyła się z mąką i aby nie było grudek. Zagotować.
Od szparagów odłamać zdrewniałe części i je wyrzucić. Resztę pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do sosu.
Sos ze szparagami gotować ok. 5 minut. Zmniejszyć ogień. Następnie powoli wlewać pozostałe mleko / jogurt, cały czas mieszając.
Dosypać parmezan, doprawić solą i pieprzem.
Pietruszkę posiekać i dodać do sosu.
Upieczone mięso pokroić na plastry i ułożyć na patelni z sosem.
Podawać z kaszą lub ryżem.