Go Back
zdrowe przepisy na obiad: indyk w kremowym sosie ze szparagami

Pierś z indyka w kremowym sosie ze szparagami

Pyszny, sycący, a jednocześnie lekki pomysł na obiad dla całej rodziny.
Danie dania główne
Rodzaj dania dania z drobiem
porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1,5 szklanki mleka 1,5% tł. lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
 

  • W misce wymieszać 1 łyżkę oleju, kurkumę, 0,25 szklanki mleka lub jogurtu, paprykę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na 30 min.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. Mięso piec ok. 30 min w zakrytym naczyniu żaroodpornym.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę smażyć, mieszając. Dosypać mąkę, mieszać.
  • Dolać bulion, mieszając, aby całość połączyła się z mąką i aby nie było grudek. Zagotować.
  •  Od szparagów odłamać zdrewniałe części i je wyrzucić. Resztę pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do sosu.
  • Sos ze szparagami gotować ok. 5 minut. Zmniejszyć ogień. Następnie powoli wlewać pozostałe mleko / jogurt, cały czas mieszając.
  • Dosypać parmezan, doprawić solą i pieprzem.
  • Pietruszkę posiekać i dodać do sosu.
  • Upieczone mięso pokroić na plastry i ułożyć na patelni z sosem.
  • Podawać z kaszą lub ryżem.
Słowa kluczowe indyk, obiad, szparagi