Go Back
stir fry z kurczakiem i brokułem - zdrowy przepis na obiad od dietetyka

Stir-fry z kurczakiem i brokułem

Szybki, zdrowy obiad inspirowany kuchnią azjatycką
Danie dania główne
Rodzaj dania dania z drobiem, kuchnia azjatycka
porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 100 g makaronu ryzowego
  • 200 g brokułu
  • 80 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 200 g kukurydzy
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
 

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować przez 3 minuty.
  • Kurczaka pokroić na nieduże kawałki.
  • W miseczce wymieszać sos sojowy, miód, wodę, ocet, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka. Podsmażać przez ok. 4 minuty, a pod koniec obsmażania mięso posypać mąką i wymieszać.
  • Dodać różyczki brokułu, podsmażać przez chwilę, dołożyć kukurydzę i groszek. Zamieszać i smażyć jeszcze ok. 30 sekund.
  • Dodać makaron, wlać sos, wymieszać i posypać szczypiorkiem. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerze.
Słowa kluczowe kuchnia azjatycka, kurczak, makaron sojowy