Go Back
zdrowe przepisy na obiad: chow mein z kurczakiem i warzywami teriyaki

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Danie dania główne
Rodzaj dania kuchnia azjatycka
porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę
  • 100 g makaronu chow mein
  • 1 garść strączków zielonego groszku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 pokrojona papryka
  • 0,5 brokułu pokrojonego na różyczki

Sos teriyaki:

  • 0,5 ząbka czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie
 

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
  • Kurczaka pokroić w dużą kostkę i podsmażyć.
  • Cebulę posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Brokuł pokroić na różyczki, a paprykę w paski.
  • Do mięsa dodać cebulę i imbir, podsmażyć, a następnie dołożyć brokuł, paprykę, kukurydzę i groszek.
  • W garnku wymieszać wodę, sos sojowy i skrobię, dodać resztę składników sosu, zagotować i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 2 minuty, mieszając.
  • Do mięsa i warzyw dodać ugotowany makaron, chwilę podsmażyć, wlać sos i posypać sezamem.
Słowa kluczowe brokuł, kurczak, makaron