Co zrobić z obiadem, gdy mamy urwanie głowy? Zamówić pizzę? Mamy lepszy i zdrowszy pomysł. Ten obiad będzie gotowy, zanim kierowca zdążyłby dowieźć pizzę. A w dodatku można go ugotować od razu na 2 dni. Wypróbuj makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki.⠀
Składniki
2 PORCJE
- 100 g makaronu chow mein
- 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę
- garść strączków zielonego groszku
- 0.5 brokułu pokrojonego na różyczki
- 1 posiekana cebula
- 1 pokrojona papryka
- 1 łyżka ziaren sezamu
- kawałek startego imbiru⠀
- 2 łyżki kukurydzy
Sos teriyaki:
- 0.5 szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 0.5 ząbka czosnku
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w dużą kostkę i podsmażyć.
- Cebulę posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Brokuł pokroić na różyczki, a paprykę w paski.
- Do mięsa dodać cebulę i imbir, podsmażyć, a następnie dołożyć brokuł, paprykę, kukurydzę i groszek.
- W garnku wymieszać wodę, sos sojowy i skrobię, dodać resztę składników sosu, zagotować i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 2 minuty, mieszając.
- Do mięsa i warzyw dodać ugotowany makaron, chwilę podsmażyć, wlać sos i posypać sezamem. ⠀