Skip to content Skip to footer

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Co zrobić z obiadem, gdy mamy urwanie głowy? Zamówić pizzę? Mamy lepszy i zdrowszy pomysł. Ten obiad będzie gotowy, zanim kierowca zdążyłby dowieźć pizzę.  A w dodatku można go ugotować od razu na 2 dni.  Wypróbuj makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki.⠀

 

Składniki

2 PORCJE
  • 100 g makaronu chow mein
  • 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę
  • garść strączków zielonego groszku
  • 0.5 brokułu pokrojonego na różyczki
  • 1 posiekana cebula
  • 1 pokrojona papryka
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • kawałek startego imbiru⠀
  • 2 łyżki kukurydzy
 Sos teriyaki:
  • 0.5 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 0.5 ząbka czosnku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
  2. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i podsmażyć.
  3. Cebulę posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Brokuł pokroić na różyczki, a paprykę w paski.
  4. Do mięsa dodać cebulę i imbir, podsmażyć, a następnie dołożyć brokuł, paprykę, kukurydzę i groszek.
  5. W garnku wymieszać wodę, sos sojowy i skrobię, dodać resztę składników sosu, zagotować i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 2 minuty, mieszając.
  6. Do mięsa i warzyw dodać ugotowany makaron, chwilę podsmażyć, wlać sos i posypać sezamem. ⠀

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź