Skip to content Skip to footer

Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce, migdałami i szynką parmeńską

W polskiej kuchni fasolka szparagowa króluje w wersji z bułką tartą. – Potwierdza to także nasza ostatnia ankieta na Facebooku. Mamy jednak jeszcze kilka innych pomysłów na to warzywo. Wypróbuj fasolkę szparagową z jajkiem w koszulce, migdałami i szynką parmeńską. – Przyrządza się ją prosto, a uzyskujesz w ten sposób sycące danie na lunch lub kolację. A przy okazji świetnie wygląda i smakuje. 🙂

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 180 kcal

  • 360 g fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Od fasolki poobcinać końcówki i ugotować ją w osolonej wodzie (powinna być nadal sprężysta).
  2. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały i odłożyć na bok. 
  3. Szynkę pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć szynkę. Dodać fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Całość chwilę smażyć, mieszając. Odłożyć na bok, na ciepłej patelni. 
  4. W małym garnku zagotować wodę i dodać do niej ocet. Nożem zrobić w wodzie mocny wir i szybko wbić do niego jedno jajko. Gotować 3 minuty (nie dotykając jajka i nie mieszając wody). Pod koniec tego czasu przełożyć warzywa z patelni na talerze i posypać je migdałami. Jajko delikatnie wyjąć łyżką cedzakową – położyć na warzywach i posolić. W ten sam sposób ugotować drugie jajko do drugiej porcji warzyw.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

dieta online_fasolka szparagowa przepis
Przepis: fasolka szparagowa

 

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź