Pamiętasz jeszcze czasy, gdy pomarańcze dostępne były tylko w okolicach świąt, a rzodkiewki jedynie na wiosnę? Teraz możemy je kupić w marketach bez problemu praktycznie przez cały rok. Czy w dzisiejszych czasach nadal powinniśmy jeść sezonowo czy sezonowe zakupy warzyw i owoców straciły już jakikolwiek sens?
Dieta sezonowa - czy to ma sens?
Dieta sezonowa to przede wszystkim jedzenie produktów, które w danym sezonie są naturalnie dostępne w naszym regionie. Latem częściej sięgamy po kolorowe warzywa i owoce, takie jak pomidory, truskawki czy cukinia, podczas gdy zimą skupiamy się na kapuście, jabłkach i burakach. Ale… czy tak naprawdę ma to sens?
Odpowiedź brzmi: tak! Sezonowe produkty mają największą wartość odżywczą. Dlaczego? Ponieważ są zbierane wtedy, gdy są w pełni dojrzałe i mają najwięcej witamin, minerałów oraz innych cennych składników odżywczych. Nie są też długo przechowywane, ponieważ okres od momentu zerwania roślin do ich zjedzenia jest stosunkowo krótki, a co za tym idzie – nie tracą świeżości.
Tymczasem importowane owoce i warzywa, zbierane przedwcześnie, tracą na wartości odżywczej w procesie długiego transportu i przechowywania. Do tego często używa się do nich różnych substancji chemicznych, które sztucznie przyspieszają proces dojrzewania. Z kolei w przypadku dojrzałych roślin stosuje się np. środki konserwujące, które mają zapobiegać zepsuciu podczas długiej podróży. Niestety ani dokładne płukanie, ani mycie, ani nawet szorowanie nie jest w stanie usunąć wszystkich pozostałości po pestycydach. Dlatego wybierając sezonowe produkty, dbasz o swoje zdrowie i dostarczasz organizmowi najlepsze składniki odżywcze.
Oszczędności i bezcenny smak
A co z smakiem? Tutaj sezonowe produkty również wygrywają. Każdy, kto spróbował soczystego, słodkiego pomidora w pełni sezonu, wie, że to zupełnie inny smak niż wodnisty, bezsmakowy pomidor zimą. Sezonowe owoce i warzywa mają intensywny, naturalny smak, który przywołuje na myśl wakacje z dzieciństwa.
Sezonowe produkty mają też jeszcze jedną zaletę – są po prostu tańsze. Owoce dojrzewają i od razu są sprzedawane. Natomiast po sezonie niektóre z nich bywają droższe nawet o kilkaset procent!
Dzięki stosowaniu diety sezonowej gwarantujemy sobie zmienność w jadłospisie i łatwiej jest nam uniknąć niedoborów. Dlatego, gdy tylko możemy, jedzmy zgodnie z porą roku.