Jeśli śledzisz nasze profile w mediach społecznościowych, pewnie zauważyłeś, że bardzo lubimy dania z makaronami. Tym razem podsuwamy przepis na pyszny makaron z brokułami – jest lekki i przyjazny dla osób z insulinoopornością.
Składniki
1 PORCJA
- 70 g makaronu razowego
- 150 g brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka serka kanapkowego (np. Bieluch, Philadephia, Almette)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka dowolnych orzechów, posiekanych
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente.
- Obrać czosnek. Pokroić go w plasterki bądź zmiażdżyć, włożyć na patelnię, dodać masło.
- W garnku zagotować wodę. Odciąć różyczki od głąba brokułu i przekroić na mniejsze fragmenty, a następnie wrzucić do wrzącej wody. Gotować 3-4 minuty, a następnie przelać zimną wodą, żeby zachować piękny zielony kolor.
- Dodać na patelnię, następnie dołożyć serek, orzechy oraz odrobinę wody z gotowania makaronu. Wszystko zmieszać delikatnie i podgrzać. W międzyczasie pokroić natkę pietruszki, posypać sos i dodać odsączony makaron. Wszystko wymieszać, posypać skrawkami sera i dodatkową natką pietruszki.