Skip to content Skip to footer

Makaron orecchiette ze szpinakiem i mascarpone

Ten pyszny makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone jest fantastycznym “comfort food”. Jest aromatyczny, kolorowy i kremowy, więc od razu poprawia humor. W dodatku można go przygotować w zaledwie kilkanaście minut.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 450 kcal

  • 160g makaronu pełnoziarnistego – najlepiej orecchiette
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 60 g serka mascarpone
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlać ok. 1/3 szklanki wody.
  2. Posiekać cebulę i czosnek. Selera naciowego pokroić na plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać selera. Gdy zacznie mięknąć, dorzucić szpinak. Dusić ok. minutę. Gdy zmięknie, dodać serek i jogurt, wymieszać. Doprawić solą, gałką i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolać trochę wody z gotowanego makaronu. Dorzucić ugotowany makaron i całość wymieszać.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź