Ten pyszny makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone jest fantastycznym “comfort food”. Jest aromatyczny, kolorowy i kremowy, więc od razu poprawia humor. W dodatku można go przygotować w zaledwie kilkanaście minut.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 450 kcal
- 160g makaronu pełnoziarnistego – najlepiej orecchiette
- 200 g świeżego szpinaku
- 60 g serka mascarpone
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlać ok. 1/3 szklanki wody.
- Posiekać cebulę i czosnek. Selera naciowego pokroić na plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać selera. Gdy zacznie mięknąć, dorzucić szpinak. Dusić ok. minutę. Gdy zmięknie, dodać serek i jogurt, wymieszać. Doprawić solą, gałką i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolać trochę wody z gotowanego makaronu. Dorzucić ugotowany makaron i całość wymieszać.