Nie ma prawdziwych świąt bez pierniczków. Ale oczywiście nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy nie zaproponowały Ci ich w trochę zdrowszej wersji. Zamiast mąki pszennej do ich wypieku użyj mąki orkiszowej. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin (A,E,D) oraz składników mineralnych. Wypróbuj przepis na pierniczki orkiszowe.
Jeśli korzystasz z Thermomixa, zjedź niżej, aby skorzystać z fit przepisu na to urządzenie.
Składniki
1 pierniczek, ok. 10 g (bez lukru): ok. 40 kcal
- 2 szklanki mąki orkiszowej typu 630 lub 405
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru – można użyć trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżeczki przypraw korzennych ( cynamon, kardamon, goździki)
- 40 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- W garnku podgrzać masło, dodać miód. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła (mieszając od czasu do czasu).
- Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier puder, przyprawy korzenne oraz proszek do pieczenia. Przestudzone masło z miodem dodać do miski z mąką.
- Całość zagniatać kilka minut, aż powstanie gładka, brązowa kulka. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać dowolne kształty.
- Pierniczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 10 min w temperaturze 190 stopni. Gotowe ostudzić i udekorować według własnej inwencji twórczej.
Składniki na pierniczki orkiszowe na Thermomix:
Składniki
1 pierniczek, ok. 10 g (bez lukru): 60 kcal
- 120 g miodu, wielokwiatowego
- 110 g masła, niesolonego, pokrojonego na kawałki
- 40 g cukru trzcinowego
- 380 g mąki pszennej – zamiast pszennej orkiszowa
- 1 jajko
- 2 czubate łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego, w proszku
- 1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki goździków, mielonych
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie według przepisu Thermomixa.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: