Skip to content Skip to footer

Pieczony kalafior i bakłażan z czerwoną soczewicą i sosem jogurtowo-tahinowym

Jeśli lubisz bliskowschodnie smaki, to coś dla Ciebie. Totalna wegetariańska pychota: pieczony kalafior i bakłażan z harissą, halloumi, czerwoną soczewicą i sosem jogurtowo-tahinowym.

Składniki

4 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 445 kcal

  • 800 g kalafiora
  • 1 bakłażan (ok. 240 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera halloumi
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 80 g jogurtu  naturalnego
  • 2 garści świeżej kolendry
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki harissy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. W tym czasie kalafior pokroić na steki grubości ok. 2 cm. Bakłażana pokroić w plastry i posolić, odstawić na 15 minut.
  3. Harissę wymieszać z papryką i 1,5 łyżki oliwy. Można też dodać trochę wody, aby rozrzedzić masę. Marynatą posmarować kalafior i bakłażana, warzywa doprawić solą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut (w połowie czasu warzywa obrócić).
  4. Halloumi pokroić na plastry, a następnie na mniejsze kawałki i dołożyć do piekarnika na ostatnie 5 minut pieczenia.
  5. W międzyczasie posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć je na patelni, na rozgrzanej oliwie. Dodać kmin rzymski, soczewicę, 1 szklankę wody i pomidory. Można też dodać jeszcze trochę harissy, aby zaostrzyć smak. Gotować przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Doprawić solą. Na wierzchu ułożyć upieczone warzywa i ser. Posypać kolendrą. W miseczce wymieszać jogurt, tahini i szczyptę soli. Dressingiem polać całe danie.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź