Skip to content Skip to footer

Sałatka z soczewicą i serem feta

Oto sałatka łącząca smaki Bliskiego Wschodu i Południa Europy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ryb i grillowanych potraw. Ze względu na wysoką zawartość białka w soczewicy, to też dobry wybór dla osób na diecie bezmięsnej.

Składniki

2 PORCJE

  • 80 g czarnej lub brązowej soczewicy
  • 50 g sera feta
  • pęczek pietruszki
  • 0,5-1 papryczka chili
  • 0,5 cebuli
  • 5 suszonych pomidorów
  • 0, 5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Soczewicę ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu – należy uważać, aby jej nie rozgotować. Przełożyć do miski.
  2. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę, chili i pietruszkę posiekać. Dodać do soczewicy. Fetę rozkruszyć w palcach i posypać nią pozostałe składniki.
  3. W szklance wymieszać musztardę z oliwą. Sosem polać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

sałatka z soczewicą_dietetyk Łódź

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź