Skip to content Skip to footer

Szakszuka

Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu, które staje się coraz bardziej popularne także u nas. Nic dziwnego: jest konkretnie, jest na ciepło, jest zdrowo i jest pysznie – czyli idealne śniadanie na dzień pełen wyzwań.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 305 kcal

  • 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory obrane ze skóry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczypta chili, sól⁠

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie również czosnek. Dodać pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu, aż odparuje z nich sok i masa trochę zgęstnieje. W międzyczasie doprawić chili, kuminem i solą. ⁠
  3. W 4 miejscach na patelni zrobić wgłębienia i delikatnie wbić do nich jajka. Doprawić je solą. Patelnię przykryć pokrywką i czekać aż jajka się zetną.
  4. W miseczce wymieszać tahini, sok z cytryny, jogurt i odrobinę wody, aby całość była kremowa, ale jednocześnie dość płynna. Gotową szakszukę posypać świeżą bazylią i polać sosem na bazie tahini. ⁠

Zapisz na Pintereście i zachowaj na później:

przepis na szakszukę - zdrowe śniadanie

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź