Oto sałatka łącząca smaki Bliskiego Wschodu i Południa Europy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ryb i grillowanych potraw. Ze względu na wysoką zawartość białka w soczewicy, to też dobry wybór dla osób na diecie bezmięsnej.
Składniki
2 PORCJE
- 80 g czarnej lub brązowej soczewicy
- 50 g sera feta
- pęczek pietruszki
- 0,5-1 papryczka chili
- 0,5 cebuli
- 5 suszonych pomidorów
- 0, 5 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz.
Przygotowanie
- Soczewicę ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu – należy uważać, aby jej nie rozgotować. Przełożyć do miski.
- Pomidory pokroić w kostkę, cebulę, chili i pietruszkę posiekać. Dodać do soczewicy. Fetę rozkruszyć w palcach i posypać nią pozostałe składniki.
- W szklance wymieszać musztardę z oliwą. Sosem polać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: