Jak sprawić, aby desery były zdrowsze? Dodać do nich warzywa. Tak, warzywa. Spokojnie, wcale nie będzie ich czuć, a często mocno wzbogacają teksturę wypieków. Wypróbuj np. brownie z fasoli.
Fasola zawiera lecytynę która, doskonale wpływającą na pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Oprócz tego jest dobrym źródłem witamin z gr. B, w tym wit B1 (tiaminę), która działa przeciwdepresyjnie i zbawiennie na pamięć.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (240g)
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu
- 1 banan
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki orzechów
Przygotowanie:
- Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać. Zmiksować z 4 jajkami i bananem (masa nie musi być gładka).
- Następnie dodać resztę składników i zamieszać.
- Powstałą masę przełożyć do niewielkiej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40-50 minut.