Skip to content Skip to footer

Brownie z fasoli

Jak sprawić, aby desery  były zdrowsze? Dodać do nich warzywa. Tak, warzywa. Spokojnie, wcale nie będzie ich czuć, a często mocno wzbogacają teksturę wypieków. Wypróbuj np. brownie z fasoli.

Fasola zawiera lecytynę która, doskonale wpływającą na pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Oprócz tego jest dobrym źródłem witamin z gr. B, w tym wit B1 (tiaminę), która działa przeciwdepresyjnie i zbawiennie na pamięć.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (240g)
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 1 banan
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki orzechów

Przygotowanie:

  1. Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać. Zmiksować z 4 jajkami i bananem (masa nie musi być gładka).
  2. Następnie dodać resztę składników i zamieszać.
  3. Powstałą masę przełożyć do niewielkiej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40-50 minut.

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź