Skip to content Skip to footer

Pieczone falafele

Falafele – wegetarianom raczej nie trzeba ich przedstawiać (to dobre źródło białka), ale nawet jeśli nie stronisz od mięsa, polubisz te kotleciki z ciecierzycy. To jeden z klasyków kuchni Bliskiego Wschodu, który zdobywa także serca i podniebienia Polaków. Warzywne kotleciki brzmią zdrowo, ale w tradycyjnej wersji są smażone w dużej ilości tłuszczu. My jednak trochę je odchudzimy – pieczone falafele smakują pysznie, a są mniej tłuste.

Składniki:

15 SZTUK | 1 SZTUKA: 48 kcal

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 0,5 posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść drobno posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) bardzo dokładnie zmielić w blenderze na konsystencję puree. (A jeśli masz maszynkę do mielenia, ciecierzycę najlepiej przepuścić właśnie przez nią). Jeśli masa będzie zbyt sypka, dolać trochę wody – powinna dać się łatwo formować. Przykryć ją folią i przełożyć do lodówki na 30-40 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z masy formować małe kotleciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy falafel posmarować delikatnie oliwą, z obu stron.
  3. Piec ok 7-10 minut, aż falafele będą rumiane (w połowie pieczenia kotlecik przewrócić na drugą stronę).
  4. Podawać z warzywami, tahini i tortillą.

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź