W polskiej kuchni fasolka szparagowa króluje w wersji z bułką tartą. – Potwierdza to także nasza ostatnia ankieta na Facebooku. Mamy jednak jeszcze kilka innych pomysłów na to warzywo. Wypróbuj fasolkę szparagową z jajkiem w koszulce, migdałami i szynką parmeńską. – Przyrządza się ją prosto, a uzyskujesz w ten sposób sycące danie na lunch lub kolację. A przy okazji świetnie wygląda i smakuje. 🙂
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 180 kcal
- 360 g fasolki szparagowej
- 2 jajka
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Od fasolki poobcinać końcówki i ugotować ją w osolonej wodzie (powinna być nadal sprężysta).
- W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały i odłożyć na bok.
- Szynkę pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć szynkę. Dodać fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę smażyć, mieszając. Odłożyć na bok, na ciepłej patelni.
- W małym garnku zagotować wodę i dodać do niej ocet. Nożem zrobić w wodzie mocny wir i szybko wbić do niego jedno jajko. Gotować 3 minuty (nie dotykając jajka i nie mieszając wody). Pod koniec tego czasu przełożyć warzywa z patelni na talerze i posypać je migdałami. Jajko delikatnie wyjąć łyżką cedzakową – położyć na warzywach i posolić. W ten sam sposób ugotować drugie jajko do drugiej porcji warzyw.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: