Sezam na zdrowie! Ziarna sezamu to bogate źródło żelaza, cynku, magnezu, białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i E. I uwielbiamy dodawać je do sałatek oraz dań stir-fry. A oto jeden z takich przepisów: na sałatkę z sezamowym kurczakiem. W sam raz na lunch (np. do zabrania w pudełku do pracy) lub na kolację.
Składniki
1 PORCJA | 380 kcal
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 garść sałaty
- 1 łyżka sezamu
- 1 pomidor
- 5 oliwek
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 3 rzodkiewki
- 0,5 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżki sosu sojowego
- bazylia, curry, papryka ostra, papryka słodka
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka pokroić i przełożyć do miski. Przygotować marynatę: olej rzepakowy wymieszać z przyprawami i sosem sojowym. Polać sosem pokrojonego kurczaka, odstawić na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Sałatę umyć. Pokroić pomidora, rzodkiewkę, oliwki.
- Oliwę z oliwek wymieszać z ulubionymi ziołami, np. z bazylią.
- Do kawałków kurczaka dodać sezam. Wymieszać, aby każdy kawałek był obtoczony w sezamie.
- Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, wyłożyć na niego piersi z kurczaka i piec przez ok. 15 minut.
- Po upieczeniu, kurczaka wyłożyć na warzywa. Polać sosem z oliwy z oliwek. Posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: