Gdy tylko w sklepach pojawiają się szparagi, na naszym AnMowym stole roi się od dań z tym warzywem. Szparagi są jednak nie tylko pyszne, ale także pożywne, a jednocześnie niskokaloryczne. 100 g to ok. 18 kcal. A jakby tego było, uważane są za świetny afrodyzjak. Tym razem szparagi pojawiają się u nas z makaronem spaghetti i łososiem.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 410 kcal
- 16 szparagów
- 100 g łososia wędzonego
- 100 g makaronu spaghetti razowego
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania z garnka odlać ok. 1/4 szklanki wody i odstawić.
- W międzyczasie umyć szparagi, odłamać od nich zdrewniałe końce. Pozostałe części pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka z gotującym się makaronem na ostatnią minutę gotowania.
- Pomidory obrać ze skórki i zblendować z czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią pokrojonego łososia. Dodać ugotowane szparagi. Podsmażać, aż ryba się lekko zrumieni. Dodać sos pomidorowy i odrobinę wody odlanej z garnka z makaronem. Dołożyć makaron i wymieszać. Posypać startym serem.