DANIA WEGETARIAŃSKIE

Wege burger z ciecierzycy, komosy i batata

Wegetariańskie burgery są pyszne, sycące i napakowane substancjami odżywczymi. Te są pieczone, więc obcinamy kalorie, a dodatek batata sprawia, że pozostają apetycznie soczyste. Warzywne burgery to zawsze dobry pomysł, gdy masz ochotę na konkretny posiłek.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 410 kcal

  • 0,3 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 0,3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 mały batat (150 g)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 dojrzałego awokado
  • 2 plastry pomidora
  • garść rukoli lub sałaty
  • 2 bułki pełnoziarniste
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Batata pokroić na kawałki i ugotować.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  3. Ciecierzycę, ugotowanego batata i komosę zblendować – nie musi być to jednak idealnie gładka masa.  Dodać bułkę tartą, doprawić paprykami, solą i pieprzem. Z masy uformować 2 kotlety i ułożyć je na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Burgery wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35 min, a następnie odstawić na kilka minut, aby trochę ostygły.
  5. Miąższ awokado wyjąć łyżką ze skórki i rozgnieść widelcem. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  6. Bułkę przekroić na pół. Można ją wcześniej chwilę podpiec w piekarniku. Jedną część bułki posmarować rozgniecionym awokado. Na drugiej ułożyć sałatkę, na niej burgera i plaster pomidora. Złożyć całość.

Write A Comment