Jeśli w święta przesadziłeś z jedzeniem i czujesz się, jakbyś połknął worek kamieni, z pomocą przyjdą m.in. warzywno-owocowe koktajle, które pomogą Ci poczuć się lżej. Zapewnią dawkę witamin i pomogą oczyścić organizm.
Koktajl pietruszkowy
Składniki
1 PORCJA (ok. 300 ml) | ok. 170 kcal
- 2 pomarańcze
- 2 dojrzałe kiwi
- garść zielonej pietruszki
Przygotowanie
Z pomarańczy wycisnąć sok. Kiwi obrać i pokroić na kawałki. Natkę pietruszki pozbawić ogonków i wszystko zmiksować.
Natka pietruszka i kiwi zawierają chlorofil, a warzywa i owoce bogate w ten składnik wspomagają detoksykację wątroby, oczyszczają przewód pokarmowy i poprawiają persytaltykę jelit. Co więcej, natka pietruszki to kopalnia witaminy C, A, K, B1, B6 i kwasu foliowego.
Green smoothie
Składniki
1 PORCJA
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 0.5 banana
- 0.5 jabłka
- 0.5 pomarańczy
- 0.5 łyżeczki startego imbiru
- 0.5 szklanki wody niegazowanej
Przygotowanie
Szpinak umyć. Pomarańczę obrać. Wszystkie owoce pokroić na kawałki. Włożyć do blendera, wlać wodę. Zmiksować na gładki koktajl. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję, można dolać więcej wody.