Curry – ta przyprawa pojawia się w naszych przepisach dość często. Pomaga w walce z nowotworami, przyspiesza metabolizm, wspomaga procesy trawienne i prawidłową pracę serca – a to tylko kilka z jej właściwości zdrowotnych. Dlatego robimy z nią indyjskie gulasze, dodajemy do marynat, a także do… zupy. Wypróbuj ten przepis na gęstą, warzywną zupę curry.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: 320 kcal
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 0,5 papryki
- 2 pomidory
- 2 szklanki bulionu
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 6 g żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka suszonego imbiru lub kawałek świeżego, startego
- chili
- sól, pieprz
- świeża kolendra
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć w garnku, na oleju.
- Dodać imbir, startą na tarce marchewkę, drobno pokrojoną cukinię i paprykę. Podsmażyć, dodać pastę curry.
- Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać obranego ze skórki, pokrojonego pomidora. Doprawić solą i pieprzem.
- Zmiksować z mlekiem kokosowym na krem. Udekorować orzechami i kolendrą. Można podać z ugotowanym makaronem ryżowym.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: