Skip to content Skip to footer

Zupa krem z topinamburu

Topinambur dotarł do nas z Ameryki Północnej. Ta bulwa o orzechowym smaku pomaga m.in. obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, poprawia odporność, chroni wątrobę, ma właściwości przeciwnowotworowe i oczyszcza organizm.

A co zrobić z topinamburu? Na przykład pyszną zupę krem.

Składniki:

4 PORCJE |  1 PORCJA: 200 kcal

  • 1 kg topinamburu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Topinambur, czosnek i cebulę obrać. Czosnek posiekać, cebulę i topinambur pokroić w kostkę.
  2. Warzywa podsmażyć na oliwie, dodać bulion.
  3. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy gałkę, doprawić solą i pieprzem, całość zblendować. 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź