Nie tylko rosół ma “magiczne”, lecznicze właściwości. Przypisuje się je także m.in. wielu azjatyckim zupom. Tajska zupa Tom Yum jest rozgrzewająca i mówi się, że jej regularne spożywanie może pełnić istotną rolę w profilaktyce raka jelita grubego . Imbir i chili wspomagają natomiast przemianę materii.
Składniki:
2 PORCJE | 1 porcja: 230 kcal
- 400 ml wody
- 8 plasterków imbiru galangal
- 1-2 małe papryczki chilli, pozbawione pestek
- 1 łyżka tajskiej pasty chilli
- 6 średnich surowych krewetek, obranych z pancerzyków
- 3 duże pieczarki
- 1 pomidor
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3 liście limonki kafir
- 1 łyżka sosu rybnego
- sok z całej limonki
- garść posiekanych liści kolendry
Przygotowanie:
- Grzyby pokroić na plasterki, pomidora obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Łodygę trawy cytrynowej zgnieść płaską stroną noża i pokroić na 3-cm kawałki. Liście kafiru złożyć na pół wzdłuż żyłki i ją wyrwać.
- Do woka lub garnka wlać wodę i dodać pokrojone grzyby, pomidora, trawę cytrynową, imbir, liście kafiru i papryczki chilli. Doprowadzić do wrzenia.
- Po chwili wrzucić krewetki, dodać pastę chilli, sok z limonki, sos rybny i mleko kokosowe. Zamieszać, chwilę gotować. Mięso krewetek powinno stać się różowe. Doprawić solą.
- Zupę przelać do talerzy i posypać kolendrą.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: