Skip to content Skip to footer

Zupa Tom Yum z krewetkami

 

Nie tylko rosół ma “magiczne”,  lecznicze właściwości. Przypisuje się je także m.in. wielu azjatyckim zupom. Tajska zupa Tom Yum jest rozgrzewająca i mówi się, że jej regularne spożywanie może pełnić istotną rolę w profilaktyce raka jelita grubego . Imbir i chili wspomagają natomiast przemianę materii.  

Składniki:

2 PORCJE | 1 porcja: 230 kcal

  • 400 ml wody
  • 8 plasterków imbiru galangal
  • 1-2 małe papryczki chilli, pozbawione pestek
  • 1 łyżka tajskiej pasty chilli
  • 6 średnich surowych krewetek, obranych z pancerzyków
  • 3 duże pieczarki
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 3 liście limonki kafir
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok z całej limonki
  • garść posiekanych liści kolendry

Przygotowanie:

  1. Grzyby pokroić na plasterki, pomidora obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.  Łodygę trawy cytrynowej zgnieść płaską stroną noża i pokroić na 3-cm kawałki. Liście kafiru złożyć na pół wzdłuż żyłki i ją wyrwać.
  2. Do woka lub garnka wlać wodę i dodać pokrojone grzyby, pomidora, trawę cytrynową, imbir, liście kafiru i papryczki chilli. Doprowadzić do wrzenia.
  3. Po chwili wrzucić krewetki, dodać pastę chilli, sok z limonki, sos rybny i mleko kokosowe. Zamieszać, chwilę gotować. Mięso krewetek powinno stać się różowe. Doprawić solą. 
  4. Zupę przelać do talerzy i posypać kolendrą.

 

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

AnMa Centrum Dietetyki_Tom Yum przepis
Zdrowa dieta: przepis na zupę Tom Yum

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź