DANIA GŁÓWNE

Makaron w sosie brokułowym z orzechami

Jeśli śledzisz nasze profile w mediach społecznościowych, pewnie zauważyłeś, że bardzo lubimy dania z makaronami. Tym razem podsuwamy przepis na pyszny makaron z brokułami – jest lekki i przyjazny dla osób z insulinoopornością.

Składniki

1 PORCJA

  • 70 g makaronu razowego
  • 150 g brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka serka kanapkowego (np. Bieluch, Philadephia, Almette)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka dowolnych orzechów, posiekanych

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Obrać czosnek. Pokroić go w plasterki bądź zmiażdżyć, włożyć na patelnię, dodać  masło.
  3. W garnku zagotować wodę. Odciąć różyczki od głąba brokułu i przekroić na mniejsze fragmenty, a następnie wrzucić do wrzącej wody. Gotować 3-4 minuty, a następnie przelać zimną wodą, żeby zachować piękny zielony kolor.
  4. Dodać na patelnię, następnie dołożyć serek, orzechy oraz odrobinę wody z gotowania makaronu. Wszystko zmieszać delikatnie i podgrzać. W międzyczasie pokroić natkę pietruszki, posypać sos i dodać odsączony makaron. Wszystko wymieszać, posypać skrawkami sera i dodatkową natką pietruszki.

Write A Comment