Sezon na szparagi za 3…2…1… W tym roku zaczynamy go od makaronu ze szparagami i groszkiem.
Zielone szparagi zawierają dużo witaminy A, C, K i z grupy B. To także dobre źródło kwasu foliowego i żelaza, więc są polecane osobom ze skłonnościami do anemii. A przy okazji fantastycznie pasują do rozmaitych wiosennych i letnich dań. 🙂
Składniki
1 PORCJA
- 50 g makaronu razowego
- 5 szparagów
- 100 g groszku (mrożony lub świeży)
- 1 łyżka serka kanapkowego, np. Bieluch, Almette, Philadelphia
- 0.5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia,
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Groszek rozmrozić.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na patelni razem z czosnkiem.
- Szparagi umyć i odłamać od nich zdrewniałe końcówki (nie będą potrzebne).
- Wodę zagotować, posolić wrzucić pokrojone szparagi wraz z rozmrożonym groszkiem. Gotować ok. 5 min., żeby były al dente.
- Na patelnię, do cebuli, dorzucić szparagi i groszek, dodać zioła, sól, pieprz. Zabielić serkiem. Podawać z makaronem.