Spaghetti carbonara – włoska klasyka, ekspresowy obiad, cudowne comfort food i… potencjalna bomba kaloryczna. Ale oczywiście, jak w przypadku każdej takiej bomby, mamy sposoby, żeby ją odchudzić bez uszczerbku na smaku.
Wystarczy kilka trików:
- tłustą pancettę zamień na szynkę parmeńską
- wbrew niektórym przepisom nie dodawaj śmietany (w wersji oryginalnej tego dania i tak jej nie ma)
- biały makaron pszenny zastąp pełnoziarnistym
- kontroluj ilość parmezanu
- opcjonalnie: dodaj warzywa: pora, zielony groszek lub świeży szpinak
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: 420 kcal
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżki oleju rzepakowego
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 2 żółtka jajka
- 2 łyżki startego sera żółtego typu parmezan
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 100 g makaronu razowego spaghetti
- sól, pieprz⠀
Przygotowanie:⠀
- Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na dużą, głęboka patelnię teflonową, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na średni, dusić 5 min. pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 2-3 min., aż woda odparuje.
- Dodać oliwę i porwaną na kawałki szynkę parmeńską, smażyć 3-4 minuty, często mieszając, aż zbrązowieje.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją, dodając do wody pół łyżeczki soli.
- W dużej misce wymieszać żółtko jaja (sparzyć jajka), ser i posiekane zioła.
- Po ugotowaniu odcedzić makaron, pozostawiając 3-4 łyżki wody. Wymieszać z na patelni z szynką i cebulą – całość powinna być bardzo gorąca.
- Zestawić patelnię z ognia i wymieszać makaron z sosem przyrządzonym z żółtka z serem oraz wodą odlaną z makaronu.. ⠀