DANIA GŁÓWNE

Fit carbonara

Spaghetti carbonara – włoska klasyka, ekspresowy obiad, cudowne comfort food i… potencjalna bomba kaloryczna. Ale oczywiście, jak w przypadku każdej takiej bomby, mamy sposoby, żeby ją odchudzić bez uszczerbku na smaku.

Wystarczy kilka trików:

  • tłustą pancettę zamień na szynkę parmeńską
  • wbrew niektórym przepisom nie dodawaj śmietany (w wersji oryginalnej tego dania i tak jej nie ma)
  • biały makaron pszenny zastąp pełnoziarnistym
  • kontroluj ilość parmezanu
  • opcjonalnie: dodaj warzywa: pora, zielony groszek lub świeży szpinak

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: 420 kcal

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 żółtka jajka
  • 2 łyżki startego sera żółtego typu parmezan
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 100 g makaronu razowego spaghetti
  • sól, pieprz⠀

Przygotowanie:⠀

  1. Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na dużą, głęboka patelnię teflonową, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na średni, dusić 5 min. pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 2-3 min., aż woda odparuje.
  2. Dodać oliwę i porwaną na kawałki szynkę parmeńską, smażyć 3-4 minuty, często mieszając, aż zbrązowieje.
  3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją, dodając do wody pół łyżeczki soli.
  4. W dużej misce wymieszać żółtko jaja (sparzyć jajka), ser i posiekane zioła.
  5. Po ugotowaniu odcedzić makaron, pozostawiając 3-4 łyżki wody. Wymieszać z na patelni z szynką i cebulą – całość powinna być bardzo gorąca.
  6. Zestawić patelnię z ognia i wymieszać makaron z sosem przyrządzonym z żółtka z serem oraz wodą odlaną z makaronu.. ⠀

Napisz komentarz