Czerwona kapusta – niby zdrowa i może niektórzy chcieliby ją jeść częściej, ale co można z niej zrobić oprócz klasycznej surówki? Mamy na to pewien pomysł. 🙂
Czerwona kapusta swój kolor zawdzięcza antocyjanom – przeciwutleniaczom o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym. W warzywie tym znajdziemy również sporo witaminy C i B (więcej niż w białej odmianie kapusty).
A jakby mało było jeszcze tych dobroci dla zdrowia, w sałatce mamy również:
- żurawinę – kolejne świetne źródło przeciwutleniaczy i witaminy C
- migdały – bogate w zdrowe tłuszcze, witaminę E i wapń.
Składniki:
4 PORCJE | 1 PORCJA: 150 kcal
- 500 g czerwonej kapusty
- 1,5 łyżki suszone żurawiny
- 1,5 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g miękkiego sera koziego
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oleju
- sól
Przygotowanie:
- Migdały uprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
- Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli dodać kapustę. Smażyć ok. 3 minuty, dodać miód i posolić.
- Wymieszać i smażyć kolejne kilka minut. Kapusta powinna trochę zmięknąć, ale nadal być lekko chrupiąca. Pod koniec smażenia dorzucić żurawinę.
- Zawartość patelni przełożyć do miski. Dodać rozkruszony ser i migdały, wymieszać.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: