Skip to content Skip to footer

Makaron z pikantnym sosem brokułowym

Sosy do makaronu to jeden ze sposobów na zwiększenie dziennego spożycia warzyw. W tym sosie na 2 porcje znalazł się np. cały brokuł. A to świetne źródło m.in. sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA (jednak aby jak najbardziej zachować jego właściwości, należy go gotować w temperaturze do 75 st. C lub na parze).

Zobacz także: 16 sposobów, aby jeść więcej warzyw i owoców

Składniki:

2 PORCJE | 1 PORCJA: 265 kcal

  • 1 mały brokuł
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego orecchiette lub świderków
  • ⅔ szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sól

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować na parze lub w niewielkiej ilości osolonej wody.
  3. Czosnek i kapary posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek. Chwilę smażyć i dodać ugotowanego brokuła. Zalać bulionem i chwilę gotować.
  5. Brokuły rozgnieść widelcem, dodać kapary i płatki chili. Doprawić solą.
  6. Gdy płyn częściowo wyparuje i sos trochę zgęstnieje, dodać do niego makaron. Wymieszać i podawać.

 

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

makaron z pikantnym sosem brokułowym_AnMa Centrum Dietetyki Łódź
Zdrowy obiad: makaron z pikantnym sosem brokułowym

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź