Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis pachnący Bliskim Wschodem i Południem Europy – pyszny bakłażan faszerowany komosą i aromatycznymi dodatkami.
A w ramach ciekawostki: czy wiesz, ze bakłażan nazywany jest przez Hiszpanów “jabłkiem miłości” i uważany jest za afrodyzjak? A gdy już o jabłkach mowa, to bakłażan zawiera aż 2 razy więcej błonnika niż właśnie ten owoc. Dlatego jeśli się odchudzasz, to jest on świetnym wyborem – nie dość, że ma mało kalorii, to jeszcze na długo zapewnia uczucie sytości.
Składniki:
2 PORCJE | 1 PORCJA: 310 KCAL
- 1 bakłażan
- 2 łyżki migdałów
- 4 suszone morele
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 suszone pomidory
- 50 g komosy ryżowej (może być też kasza jaglana, kuskus czy jęczmienna)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, opcjonalnie: 0,5 łyżeczki harissy
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić wzdłuż na pół i wyciąć środek. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć.
- W garnuszku zmieszać migdały, pietruszkę, dość drobno pokroić pomidory, morele, zioła oraz wycięty miąższ, zalać niewielką ilością wody i poddusić na małym ogniu. W tym czasie w drugim garnku ugotować komosę.
- Mieszankę z pomidorami zmiksować, potem dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Farsz przełożyć do bakłażana i wstawić danie do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 st. C.