Bób to jeden ze smaków lata, a przy okazji superzdrowa roślinna. Jest bogaty w białko, więc może stanowić zamiennik mięsa, a 100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jest przy tym niskokaloryczny i pozwala na długo zachować uczucie sytości. W Polsce najczęściej jemy go w wersji ugotowanej, jako przekąskę, ale bób możemy też dodać do sałatek, makaronu czy risotto.
Składniki
2 PORCJE
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g ryżu arborio
- ok. 700 ml bulionu
- 200 g bobu
- 50 g zielonego groszku
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 0,5 cytryny
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek posiekać.
- W garnku ugotować bób – nie dłużej niż 15 min. Połowę odłożyć (i opcjonalnie obrać), a połowę posiekać (lub lekko zmielić w blenderze).
- Cebulę zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać czosnek, smażyć kilkanaście sekund i dorzucić ryż. Całość wymieszać i stopniowo, łyżką wazową, dolewać bulion. Gotować na małym ogniu – ryż powinien zrobić się al dente.
- Wraz z ostatnią łyżką bulionu dodać groszek, sok wyciśnięty z połowy cytryny i bób. Na koniec dołożyć parmezan, zioła i doprawić pieprzem.