W polskiej kuchni korzeń selera najczęściej wykorzystywany jest do ugotowania bulionu lub zrobienia tradycyjnej sałatki jarzynowej. A szkoda, bo jest niskokaloryczny (20 kcal/ 100 g), sycący i bardzo zdrowy. Zawiera np. 2 razy więcej witaminy C niż cytrusy, a także witaminę młodości, czyli wit. E. I można z niego przyrządzić mnóstwo fantastycznych dań. np. pyszne, kremowe puree na obiad, które zastąpi to tradycyjne z ziemniaków, z mnóstwem masła i śmietany.
Składniki
6 PORCJI | 1 PORCJA: ok. 85 kcal
- duży korzeń selera (ok. 320 g)
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżki masła
- ⅓ szklanki mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Seler i ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować w wodzie do miękkości.
- Wszystkie składniki zblendować na gładkie, puszyste puree. Doprawić solą i pieprzem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: