Skip to content Skip to footer

Sałatka z figami i szynką parmeńską

Czas na figi! Te owoce to skarbnica wapnia i magnezu. Dostarczają też błonnika i potasu, dzięki czemu wspomagają pracę układu krwionośnego i regulują poziom ciśnienia tętniczego. Figi działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Do tego wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami. No i są po prostu pyszne.

To idealny składnik deserów i śniadaniowych owsianek, a także bardziej wytrawnych dań. A oto przepis na sałatkę z figami i szynką parmeńską. Wygląda całkiem wykwitnie, a robi się ją absolutnie ekspresowo, więc to dobra opcja zarówno dla zabieganych na szybki lunch, jak i na przekąskę dla gości.

Składniki

1 PORCJA | 365 kcal

  • 1 figa
  • 30 g sera mozzarella
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • garść świeżego szpinaku
  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Liście szpinaku dokładnie opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
  2. Ser i szynkę podrzeć palcami na mniejsze kawałki i ułożyć na szpinaku. Figę przekroić na ćwiartki i dodać do pozostałych składników.
  3. Orzechy pokroić na małe kawałki i posypać nimi sałatkę.
  4. W szklance wymieszać oliwę i ocet. Sosem polać resztę składników. Doprawić solą i pieprzem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

zdrowe przepisy_sałatka figi
Zdrowe przepisy: sałatka z figami

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź