Czas na figi! Te owoce to skarbnica wapnia i magnezu. Dostarczają też błonnika i potasu, dzięki czemu wspomagają pracę układu krwionośnego i regulują poziom ciśnienia tętniczego. Figi działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Do tego wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami. No i są po prostu pyszne.
To idealny składnik deserów i śniadaniowych owsianek, a także bardziej wytrawnych dań. A oto przepis na sałatkę z figami i szynką parmeńską. Wygląda całkiem wykwitnie, a robi się ją absolutnie ekspresowo, więc to dobra opcja zarówno dla zabieganych na szybki lunch, jak i na przekąskę dla gości.
Składniki
1 PORCJA | 365 kcal
- 1 figa
- 30 g sera mozzarella
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- garść świeżego szpinaku
- 10 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Liście szpinaku dokładnie opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
- Ser i szynkę podrzeć palcami na mniejsze kawałki i ułożyć na szpinaku. Figę przekroić na ćwiartki i dodać do pozostałych składników.
- Orzechy pokroić na małe kawałki i posypać nimi sałatkę.
- W szklance wymieszać oliwę i ocet. Sosem polać resztę składników. Doprawić solą i pieprzem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: